Merry Christmas!
Boldog Karácsonyt és Kellemes Ünnepeket kívánok!
MENÜ

Karácsonyi mézeskalács recept (tojás nélkül)

Karácsonyi mézeskalács hozzávalókKarácsonyi mézeskalács

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg darabolt dióbél
  • 5 dkg margarin
  • 3 evőkanál méz
  • 1 tasak mézes fűszerkeverék (15 g)
  • ½ tasak szalakáli (10 g)

Karácsonyi mézeskalács készítése

A margarint, a mézet, a cukrot egy lábosban melegítjük, amíg a a margarin és a cukor meg nem olvad. Ezután időnként megkeverve kéz melegre hűtjük. Az őrölt fűszerkeveréket és a szalakálit összekeverjük, majd a liszthez és a dióhoz adjuk. Hozzáadjuk a mézes-margarinos keveréket és meggyúrjuk a tésztát. Zárt edényben hűtőszekrényben legalább egy éjszakán át pihentetjük. A tésztát még egyszer átgyúrjuk és ½ cm vékonyra kinyújtjuk. Karácsonyi formákat szaggatunk ki belőle. Sütőben, 170 fokon, 10-12 percig sütjük.

Karácsonyi mézeskalács recept elkészítsése: 25 perc + 1 éjszaka állás + 10 perc sütés. A karácsonyi mézeskalács receptet beküldte Pesto15.

Karácsonyi mézeskalács recept (tojással)

Karácsonyi mézeskalács hozzávalók

  • 70 dkg liszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 5 dkg margarin
  • 5 evőkanál méz
  • 3 egész tojás
  • 1 tasak mézes fűszerkeverék (15 g)
  • ½ tasak szalakáli (10 g)

Karácsonyi mézeskalács készítése

A margarint, a mézet, a cukrot egy lábosban melegítjük, amíg a a margarin és a cukor meg nem olvad. Ezután időnként megkeverve kéz melegre hűtjük. Az őrölt fűszerkeveréket a szalakálit összekeverjük, majd a liszthez adjuk. Hozzáadjuk a mézes-margarinos keveréket, a tojásokat és meggyúrjuk a tésztát. Zárt edényben hűtőszekrényben legalább egy éjszakán át pihentetjük. A tésztát még egyszer átgyúrjuk és ½ cm vékonyra kinyújtjuk. Karácsonyi formákat szaggatunk ki belőle. Sütőben, 170 fokon, 10-12 percig sütjük.

Karácsonyi mézeskalács recept tipp! Karácsonyi mézeskalács készítésekor vigyázzunk a fűszerezéssel, mert a túl sok mézeskalács fűszerkeverék elveszi az igazi mézeskalács ízt. A karácsonyi mézeskalács díszítéséhez 1 tojás fehérjét verjünk fel keményre, tegyünk hozzá kb. 5 evőkanál porcukrot és sokáig keverjük, amíg krémes habot nem kapunk. Az elkészült mézeskalácsot hagyjuk egy napot levegőn, addigra megpuhul, majd utána fém dobozban hetekig is eltartható.

Karácsonyi mézeskalács recept

Karácsonyi mézeskalács hozzávalókKarácsonyi mézeskalács

  • 70 dkg liszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 25 dkg őrölt mandula/dióbél
  • 5 evőkanál méz
  • 1,5 dl étolaj
  • 1 db tojás
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűbors
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 citrom reszelt héja

Karácsonyi mézeskalács készítése

Az olajat, mézet, cukrot egy lábosban melegítjük, amíg a cukor meg nem olvad. Az őrölt fűszereket, a sütőport, a lisztet, a mandulát, a tojás sárgáját, a reszelt citromhéját összekeverjük és hozzáadjuk a mézes-olajos keverékhez, jól összedolgozzuk. Majd hűtőben egy órán át pihentetjük, utána a hideg tésztával könnyebb dolgozni. ½ cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Karácsonyi mézeskalács formákat szaggatunk ki belőle. Sütőben 170 fokon, 10 percig sütjük. A félretett tojás fehérjét felverjük, fokozatosan hozzáadott 5 kanál porcukorral, míg krémszerű fehér habot kapunk. A mézeskalács figurákat ezzel a fehér habbal díszítjük.

Karácsonyi mézeskalács recept tipp! A mézeskalács egy régi péksüteményre a kovászos kenyérre hasonlít. Az édes mézeskalács, aromáját és laza szerkezetét nemcsak az olyan hagyományos lazító anyagok biztosítják mint a szalakáli, hanem hosszú állás esetén a levegőből a tésztára telepedő élesztő és tejsavbaktériumok is. Ebből következik, hogy a mézeskalácsot gond nélkül lehet tárolni akár 1-2 hétig is, ha ez idő alatt el nem fogy.

 

Szavazás

Mennyire várod a karácsonyt?
Nem nagyon izgat
Majd megőrülök tőle
Asztali nézet